Skip to main content

Vähäpäästöisen tapahtuman tuottaminen edellyttää huolellista suunnittelua ja osaamista sekä ympäristötietoista lähestymistapaa. Tässä koottuna muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa teitä toteuttamaan ympäristöystävällisemmän tapahtuman:

  1. Tapahtumapaikka:

Valitse tapahtumapaikka, joka on helposti saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla tai pyöräillen. Suosi kestävän kehityksen periaatteita noudattavia tiloja.

  1. Digitaalisuus:

Minimoi paperin käyttö ja siirry sähköisiin ratkaisuihin. Kutsut, ohjelmat ja liput voi lähettää sähköisesti ja tapahtuman tiedottaminen voidaan hoitaa sosiaalisen median ja sähköpostin avulla.

  1. Kierrätys:

Huolehdi kierrätyksestä tarjoamalla selkeät jäteastiat tapahtuma-alueella. Varmista, että kävijät tietävät, mitä materiaaleja voidaan kierrättää, ja tarjoa mahdollisuus palauttaa esimerkiksi juomapullot.

  1. Tarjoilut:

Tarjoa tapahtumassa lähituotettuja ruoka- ja juomavaihtoehtoja. Kasvispainotteisen tai vegaanisen ruoan tarjoaminen vähentää huomattavasti ympäristövaikutuksia. Ota siis vähintäänkin kasvisvaihtoehto tarjolle.

  1. Saapuminen:

Kannusta osallistujia käyttämään julkisia kulkuneuvoja, kimppakyytejä tai muita ympäristöystävällisiä kulkuvälineitä tapahtumaan saapuessaan. Mikäli mahdollista, yhteiskuljetuksen tarjoaminen on myös hyvä keino liikkumisen päästöjen vähentämiseen. Tarjoa myös pyörätelineitä tapahtuma-alueella.

6.Energian kulutus:

Valitse energiatehokkaat AV-laitteet ja valaistusratkaisut. Näissä paras osaaminen löytyy yleensä tekniikkakumppaneilta. Usein ratkaisut löytyvät, kun vain muistat pyytää niitä tapahtumaanne.

  1. Materiaalien käyttö:

Tapahtuman rakentamiseen, somistukseen ja tarjoiluihin käytettävät materiaalit voivat aiheuttaa merkittäviäkin päästöjä. Kiinnitä huomiota materiaalien kuljetuksiin, hankintaan, uusiokäyttöön ja kierrätykseen.

  1. Tapahtumakumppanit:

Valitse yhteistyökumppaneita ja toimittajia, jotka jakavat ympäristöarvonne ja ovat sitoutuneet kestävään kehitykseen.

  1. Viestintä:

Informoi tapahtumaan osallistujia ympäristöystävällisistä käytännöistä ja kannusta heitä ottamaan omat kestävät vaihtoehdot käyttöön esimerkiksi kuljetuksen, ruoan ja muiden valintojen osalta.

  1. Kompensointi

Hyvästä suunnittelusta ja kestävistä valinnoista huolimatta tapahtumat tuottavat päästöjä. Syntyvät päästöt voidaan kuitenkin hyvittää erilaisten kompensaatiopalveluiden kautta. Tapahtuman hiilijalanjälki on mahdollista laskea ja kompensoida jäljelle jääneet päästöt.

Funmedian valinta kompensointipalveluksi on Euroopan päästökauppa ja kumppaninamme toimii CO2Esto Oy. Päästökauppa on osoittanut toimivuutensa ja palvelu on hyvin säännelty viranomaisten toimesta. Näin vältetään mm. kaksoislaskennan aiheuttamat epävarmuudet.

Tarjoamme aina tuotannon yhteyteen päästölaskentaa sekä päästöjen kompensointia. Mikäli teitä kiinnostaa vähäpäästöisten tapahtumien toteuttaminen niin olemme mielellämme apunanne. Oma toimintamme on ollut hiilineutraalia jo vuodesta 2018 lähtien.

Kirjoittanut Riku Tanttu
Funmedian intohimoinen ympäristöaatteiden kannattaja
0400 397 700
riku@funmedia.fi